Poklady z náleziska pri Kolónii ukážu archeológovia Seničanom

23.02.2012 Senica

Senica 23. februára (TASR) – Práca archeológov, ktorý vlani v apríli pracovali v Senici na záchrannom výskume v lokalite Sotina, bola prísne utajená. Na akékoľvek informácie platilo embargo v obave nájazdu nelegálnych hľadačov pokladov. Archeológovia počas troch týždňov výskumu našli pomerne veľké množstvo vzácnych artefaktov, dnes o 17. hodine budú výsledky výskumu prezentovať Seničanom na verejnej prednáške v Dome kultúry. Záujemcovia o históriu si budú môcť pozrieť fotografie i niektoré predmety, ktoré ležali stáročia skryté pod zemou.

Senica nepatrí medzi lokality s častými archeologickými objavmi. Preto prekvapilo a potešilo nájdenie hrobov zo staršej doby bronzovej na mieste, kde sa pripravovala výstavba Family Centra. Stavební robotníci odkryli bagrom v blízkosti sídliska Kolónia pozostatky dávneho pohrebiska a ďalšie stopy, svedčiace o osídlení v dĺžke pravdepodobne okolo dvetisíc rokov. Archeologický výskum viedol Martin Bača.

V pohrebisku únětickej kultúry bolo odkrytých štrnásť hrobov, iba jeden z nich, v ktorom spočívali pozostatky statného 175 centimetrov vysokého muža, ukrýval aj predmety, ktoré tam pozostalí uložili v čase pohrebu. Išlo o dýku, bronzovú ihlicu, jantár a keramickú nádobu. Do ostatných sa dostali zlodeji krátko po tom, ako boli telá do jám uložené. Druhým nálezom bol hrob ženy s dvoma ihlicami, veľkými jantárovými koráľmi, drobným šperkom a bronzovým dlátkom. Nebožtíci boli v hroboch uložení v skrčenej polohe.

Okrem pohrebiska archeológovia objavili aj časť sídliska z neolitu s viacerými predmetmi a sídlisko z neskorej doby bronzovej - lužickej kultúry. Tu objavili predovšetkým typickú leštenú keramiku. A k tomu ešte sídliskové slovanské objekty z 10. až 11. storočia, kde odkryli pôdorysy obydlia so zvyškami pece a železným nožíkom.

Nájdené predmety putovali na archeologické pracovisko Univerzity Komenského na spracovanie, mali by skončiť v zbierkach Záhorského múzea v Skalici. Seničania však majú záujem trvalo vystaviť časť ako upomienku na predkov, nie je vylúčené, že miesto na prezentáciu sa nájde priamo na radnici. Vo výskume v lokalite by mali archeológovia pokračovať. Kopať budú v časti, kde je záhradkárska osada, niektorí vlastníci záhradiek súhlasili s ich poskytnutím pre tento účel.
 

Vyberte región